Spórolj naptűzhellyel!

Spórolj naptűzhellyel!

Mi az a naptűzhely, vagy más néven nap szakács? Nos, ha azt mondom, hogy nap energiával főzhetünk, akkor még nehéz elképzelni a dolgot, így inkább elmondom mi is ez pontosan!



Szóval végy egy jó nagy dobozt, szigeteld le (lehetőleg kőzetgyapottal) majd a belsejébe tegyél feketére festett vas (alu, réz) lemezt. A doboz tetejére tegyél egy üveglapot (de jobb a hőszigetelt üveg), majd tégy a tetejére (körbe) tükröt, vagy hőtükör fóliát!



Nem gázzal és nem villannyal sütni-főzni valami érdekes dolog lehet, de nem csupán az, hanem megtakarítás is.
Érdekessége, hogy nem csupán a júliusi kánikulában, hanem akár télen is működik, még fagypont alatt is, hiszen „csak” napsütés kell. Természetesen szigetelés híján télen több időre van szükség ugyanolyan eredmény eléréséhez. A naptűzhellyel végzett mérések alapján a tűzhely hatásfoka 40-45% körüli.
Ez azt jelenti, hogy 1000 W/m2 sugárzási teljesítmény mellett a tűzhely 400-450 W teljesítményű.
A napszakácsba helyezett edény legyen fekete és a fedő is szintén fekete. Nagyon szuper egy tál ételek készíthetőek benne, természetesen minden más jellegű étel is.
Előnye: házilag kivitelezhető, télen is működik, és a napenergia ingyen van (még :-) ).